Slikproblemen

Slikproblemen of dysphagie zijn een probleem bij veel slokdarmaandoeningen. Men kan een onderscheid maken tussen slikproblemen voor vast voedsel en vloeistoffen en slikproblemen voor vast voedsel zonder problemen met drinken.

De patiënt heeft het gevoel dat er eten blijft vastzitten boven de maag achter het borstbeen. Ook regurgiteren (passief braken, voedsel of drank die vanzelf terug naar boven komt) kan voorkomen.

Indien er geen problemen zijn met drinken ligt de oorzaak in een mechanische belemmering van de slokdarm. Deze vorm kan evolueren zodat uiteindelijk ook vloeistoffen problemen veroorzaken.

Als drinken ook problemen geeft gaat het om een functiestoornis.

Ook het verloop van de ziekte is van belang in het stellen van de diagnose: een intermitterend probleem (=gaat vanzelf weg, maar komt dan terug) heeft waarschijnlijk een andere oorzaak dan een progressief probleem (wordt erger met de tijd).

Oorzaken

Verschillende ziektes van de slokdarm kunnen slikproblemen veroorzaken, zoals slokdarmkanker, achalasie (motiliteitsproblemen van de slokdarm zonder gekende oorzaak), scleroderma, spastische motiliteitsproblemen, slokdarmvernauwing (vaak door reflux) of slokdarmringen.

Ook spierziektes, zoals ALS, myastenia of de ziekte van Huntington kunnen slikproblemen veroorzaken.

Diagnose

Verschillende hulpmiddelen zijn beschikbaar voor het stellen van een diagnose. Afhankelijk van de symptomen kunnen beeldvormende technieken of functie testen de juiste oorzaak aanduiden.

Behandeling

De behandeling van slikproblemen is sterk afhankelijk van de oorzaak. Indien de oorzaak kan weggenomen worden kunnen de slikproblemen verholpen worden.