Darmen

darmen

De darmen zijn een deel van het spijsverteringsstelsel en zijn gemaakt om voedingsstoffen op te nemen. Onze darmen krijgen heel wat te verduren: als enige inwendige organen komen de onderdelen van het spijsverteringsstelsel in contact met stoffen van buiten het lichaam. Bij het eten en drinken nemen we ongewild ook een enorme massa bacteriën en andere ziekteverwekkers op.

Het maagdarmstelsel is dan ook voorzien van verschillende afweermechanismen om te weerstaan aan deze schadelijke invloeden:

  • Maagzuur
    Het overgrote merendeel van de opgegeten bacteriën en ziekteverwekkers worden vernietigd in de maag door het maagzuur. Toch komen ziekteverwekkers relatief vaak doorheen deze eerste verdedigingsbarrière in de darm terecht.
  • Bacteriële colonisatie
    Ziekteverwekkers die ongeschonden doorheen de maag raken komen terecht in een poel van massaal veel bacteriën. De dunne darm is gekoloniseerd door 'goede' bacteriën. Deze bacteriën verhinderen dat eventuele schadelijke bacteriën zich (voldoende) kunnen vermenigvuldigen.
  • Snelle celdeling
    Een ander afweersysteem van de darmen is het feit dat darmcellen tot de snelst delende cellen van het lichaam behoren. Door de snelle deling worden de cellen zeer vlug vervangen en is het moeilijker voor pathogenen (ziekteverwekkers) om de cellen aan te tasten. Beschadigde cellen worden op deze manier ook snel vervangen door gezonde cellen.

Maagdarmproblemen komen zeer vaak voor. Wij trachten op een duidelijke en eenvoudige manier informatie te geven over vaak voorkomende problemen van het maagdarmstelsel.

Maagdarmaandoeningen

Naast een korte inleiding over de anatomie van het maagdarmstelsel en de spijsverteringsklieren, besteden we verder aandacht aan veel voorkomende ziektes van het spijsverteringsstelsel:

Deze site is louter bedoeld als informatiebron. Omwille van de toegankelijkheid werd getracht om medische termen zoveel mogelijk te duiden of te mijden. Deze website kan geenszins gebruikt worden om een medische diagnose of behandeling in te stellen.