Alvleesklier - Pancreas

alvleesklier

De alvleesklier of pancreas is een klier met een dubbele functie: het is een spijsverteringsklier en een endocriene (=hormoonproducerende) klier. De alvleesklier ligt boven in de buikholte tussen de maag, de dunne darm en voor de wervelkolom.

Exocriene Alvleesklier

Het exocriene deel (=het deel dat de spijsverteringssappen uitscheidt) van de pancreas staat in voor het lozen van de spijsverteringsenzymen aan het begin van de dunne darm via het pancreaskanaal dat gezamelijk met het galkanaal in de darm uitmondt. Deze enzymen staan in voor de vertering waarbij eiwitten, vetten en suikers uit het voedsel worden afgebroken in kleinere onderdelen. De verteringsenzymen worden pas geactiveerd in de dunne darm, anders zou de pancreas van binnenuit door de eigen enzymen worden afgebroken.

De alvleesklier scheidt ook grote hoeveelheden natriumbicarbonaat uit, een basische stof (dus met hoge pH) die het maagzuur (met lage pH) dat naar de dunne darm vloeit neutraliseert.

Endocriene Alvleesklier

In de alvleesklier liggen de zogenaamde eilandjes van Langerhans, hormoonproducerende cellen die hormonen afgeven in het bloed. De bekendste van deze hormonen is insuline dat instaat voor het suikermetabolisme (de suikerstofwisseling). Bij problemen met de insuline productie in de alvleesklier kan diabetes mellitus of suikerziekte ontstaan. De endocriene pancreas staat ook in voor de productie van de hormonen glucagon en somatostatine.

Ziektes van de alvleesklier