Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is net als de ziekte van Crohn een IBD (Inflammatory Bowel Disease): een vorm van chronische ontsteking van het dikke darmslijmvlies met het ontstaan van darmzweren (ulcers) tot gevolg. De oorzaak van ulceratieve colitis is onbekend. Patiënten met de ziekte hebben problemen met het immuunsysteem, maar het is niet duidelijk of dit de oorzaak van de colitis is. Sommige voedingsstoffen en stress kunnen symptomen uitlokken, maar ze zijn niet de veroorzakers van de ziekte.

Colitis ulcerosa komt voor op elke leeftijd, maar wordt het vaakst gezien bij mensen tussen 15 en 30 jaar oud en bij mensen tussen 50 en 70 jaar oud. Joden en mensen met een familiale voorgeschiedenis hebben meer kans om de ziekte te ontwikkelen.

Mensen die aan de ziekte leiden, lijken meer kans te hebben om ooit colonkanker te ontwikkelen.

De ziekte lijkt sterk op de ziekte van Crohn, maar er zijn ook belangrijke verschillen tussen beide aandoeningen.

Symptomen

De ziekte veroorzaakt veel ongemak, maar is niet dodelijk. De symptomen van colitis ulcerosa kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen geleidelijk ontstaan of plots optreden.

Buikpijn en darmkrampen die verdwijnen na de stoelgang, darmgeluiden, tenesmus (de continue drang om stoelgang te maken), gewichtsverlies, diarree en bloederige of etterige stoelgang zijn allemaal ziektetekens die kunnen optreden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een colonoscopie en onderzoek van de darmbiopten (weefselstaaltjes) die tijdens het onderzoek worden genomen.

Soms zal men ook radiologisch onderzoek met contrast en bloedonderzoek noodzakelijk achten.

Behandeling

De ziekte is niet te genezen (tenzij door het volledig weg te nemen van het colon) en de behandeling is erop gericht de symptomen bij een aanval zo snel mogelijk te onderdrukken en nieuwe aanvallen te vermijden.

Voeding

Bepaalde voedingsstoffen lokken aanvallen uit. Vezelrijk (granen, bonen, popcorn) en vet voedsel (sauzen, gefrituurd eten, boter) wordt best vermeden.

Vaak kleine hoeveelheden eten en voldoende drinken wordt ook aangeraden.

Stress

Stress kan symptomen uitlokken en wordt best vermeden.

Nicotine

Nicotine verbetert de symptomen van colitis ulcerosa bij veel mensen. Nicotine kan via een huidklever aangebracht worden.

Sigaretten bevatten ook nicotine en colitis ulcerosa komt minder vaak voor bij rokers (dit in tegenstelling tot de ziekte van Crohn). Gezien de vele andere schadelijke effecten van het roken van tabak is dit echter geen goede behandeling.

Medicatie

Verschillende medicijnen zijn beschikbaar in de behandeling van colitis ulcerosa. De belangrijkste zijn sulfasalazine (en aanverwante produkten), corsticosteroïden (cortisone, prednisone, prednisolone en aanverwante produkten) en immuniteitsonderdrukkende medicijnen.

Chirurgie

Het chirurgisch verwijderen van het colon (colectomie) geneest de ziekte (in tegenstelling tot bij de ziekte van Crohn) en kan soms nodig zijn in ernstige gevallen, bij ernstige complicaties of bij het vinden van een carcinoma (kwaadaardige darmkanker).