EHEC bacterie infectie

EHEC of Enterohemorragische Escherichia coli is een verzamelnaam voor bepaalde stammen van de bacterie E. coli (Escherichia coli) die de gifstof verotoxine produceren. Een andere naam voor EHEC is dan ook Verotoxine producerende Escherichia coli.

EHEC is in 2011 uitgebreid in het nieuws gekomen omdat een stam verantwoordelijk was voor een aantal dodelijke gevallen in Duitsland.

Symptomen

EHEC kan voedselvergiftiging veroorzaken met de typische symptomen die daarmee gepaard gaan: braken, diarree, buikpijn, krampen en misselijkheid.

Ongeveer 10% van de EHEC gevallen heeft echter een belangrijke complicatie: het hemolytisch-uremisch syndroom.

De EHEC infectie gaat dan gepaard met bloederige diarree (enterohemorragisch betekent bloedingen in de darmen), acuut nierfalen, microangiopatische hemolytische anemie (=bloedarmoede door vernietiging van de rode bloedcellen) en thrombocytopenie (tekort aan bloedplaatjes).

De ziekte kan ook gepaard gaan met koorts en neurologische symptomen.

Erge gevallen kunnen dodelijk aflopen door orgaanfalen.

Behandeling

De behandeling is ondersteunend: patiënten worden aan een infuus gelegd en ondergaan dialyse indien de nieren falen.

Behandelen met antibiotica is controversieel: er zijn aanwijzingen dat antibiotica de ziekte juist erger kunnen maken. Bepaalde antibiotica lijken daarentegen het voorkomen van hemolytisch ureisch syndroom te verlagen.

Het toedienen van bloedplaatjes lijkt de prognose van de ziekte te verergeren. Het toedienen van bloedplasme (bloed zonder de bloedcellen) lijkt meer aangewezen.

Prognose

Ongeveer 1 op 10 gevallen van EHEC evolueert naar hemolytisch-uremisch syndroom. Ongeveer 90% van deze gevallen genezen mits goede behandeling. Dit betekent dat ongeveer 1 op 100 EHEC besmettingen fataal aflopen.