Gastritis is een ontsteking van het slijmvlies van de maag en kan verschillende oorzaken hebben.
Maagontsteking wordt vaak veroorzaakt door de bacterie Helicobacter pylori, een bacterie die resistent is tegen het zuur in de maag en die voorkomt bij 1 op 2 mensen. Andere oorzaken zijn de inname van bepaalde geneesmiddelen die een invloed hebben op het maagslijmvlies, zoals sommige ontstekingsremmers, en langdurige alcohol inname.
In de volksmond wordt de term maagontsteking vaak gebruikt voor alle aandoeningen die gepaard gaan met braken. Meestal gaat het dan over voedselvergiftiging of virale gastro-enteritis.
Een ontsteking van het slijmvlies van de maag geeft niet altijd symptomen. Buikpijn komt het vaakst voor en die kan scherp, knagend of vaag zijn. Een branderig gevoel in de maag of het 'zuur' komt vaak voor. Gastritis symptomen verergeren vaak door te eten.
Andere symptomen die kunnen voorkomen:
De diagnose van maagontsteking kan worden gesteld met behulp van de volgende hulpmiddelen:
Medicatie die de pH in de maag verhogen (antiacida neutraliseren het maagzuur en maagzuurremmers onderdrukken de zuurafscheiding) helpen de symptomen te verlichten.
Ook medicatie ter bescherming van de maagwand wordt vaak gegeven.
Indien de oorzaak ligt in het gebruik van ontstekingsremmers of alcohol zal indien mogelijk de inname hiervan worden beperkt of gestopt.
Bij Helicobacter pylori infecties kunnen antibiotica gebruikt worden om de bacteriën te doden.