Achalasie

Achalasie is een zeldzame ziekte waarbij de slokdarm en de onderste slokdarmsluitspier (cardiasfincter) geen normale peristaltiek meer heeft. In plaats daarvan kunnen de spierlagen rond de slokdarm en de cardiasfincter niet meer correct ontspannen en blijft de spiertonus (spierspanning) te hoog.

De oorzaak van de aandoening ligt in een beschadiging van de zenuwen van de spierlagen van de slokdarm. Het is onbekend waarom de zenuwen niet meer naar behoren functioneren bij achalasie.

Symptomen van Achalasie

Bij achalasie wordt het voedsel en drinken niet meer correct naar de maag gestuwd, maar blijft het hangen in de slokdarm. De patiënt kan het voedsel voelen achter het borstbeen. Dit kan pijnlijk zijn.

Het voedsel wordt geregurgiteerd (regurgiteren = "passief braken", voedel dat naar boven komt zonder de typische braakbewegingen).

Omdat maar een deel van het ingeslikte voedsel effectief in de maag terecht komt en verteerd wordt, treedt gewichtsverlies op.

Soms moeten patiënten hoesten tijdens het liggen omdat het voedsel dat nog in de slokdarm achterblijft dan makkelijker naar boven komt.

Aspiratiepneumonie (longontsteking door het intreden van voedsel uit de slokdarm naar de longen) kan een complicatie zijn.

Na verloop van tijd zet de slokdarm uit door het achtergebleven voedsel: mega-oesofagus.

De ziekte wordt vaak erger met de tijd.

Diagnose van Achalasie

Bij slikproblemen zullen meestal röntgenonderzoelen met contraststof genomen worden. Deze zullen bij achalasie

De diagnose kan gesteld worden door het meten van de verhoogde druk in de slokdarm met slokdarmmanometrie.

Behandeling van Achalasie

De behandeling van achalasie bestaat uit het aanpassen van de eetgewoontes, het toedienen van medicatie en eventueel chirurgisch ingrijpen.

Patiënten worden opgedragen om langzaam te eten, goed te kauwen en veel water te drinken tijdens het eten. Het voedsel wordt op deze manier vloeibaarder gemaakt en kan makkelijker naar de maag. Het hoofdeinde van het bed kan hoger gezet worden zodat het voedsel moeilijker terug naar boven komt tijdens het slapen.

Behandeling van reflux kan nodig zijn.

Sommige medicijnen verlagen de spiertonus van de slokdarm en zijn nuttig in de behandeling van achalasie.

Medicatie is meestal slechts een tijdelijke oplossing.

Meestal zal men uiteindelijk overgaan tot chirurgisch ingrijpen. De buitenste spierlagen van de slokdarm en de cardiasfincter worden bij de Heller myotomie in de lengte doorgesneden. Vaak gaat men ook gelijktijdig een ingreep uitvoeren om reflux te voorkomen.

Een alternatieve operatie is het inbrengen en opblazen van een ballon ter hoogte van de cardiasfincter.