Galblaasontsteking - Cholecystitis

Galblaasontsteking of cholescystitis wordt meestal veroorzaakt door galstenen.

Als een galsteen de galgang blokkeert blijft de gal staan waardoor hij kan indikken en er infecties in kunnen ontstaan. Het gevolg is een ontsteking van de wand van de galblaas. Erge gevallen kunnen leiden tot afsterven van de cellen (necrose) en ruptuur. De infectie kan dan verspreiden naar de nabijgelegen organen (diafragma, darmen).

Galblaasontsteking na een ongeval of door anorexia nervosa is zeldzaam.

Symptomen

Galkolieken zijn erge pijnscheuten in het rechter bovenste deel van de buik. In het begin treedt dit in aanvallen op, maar na verloop van tijd blijft de pijn constant aanwezig. De pijn kan uitstralen naar de rug of de rechter schouder.

Erge gevallen kunnen aanleiding geven tot hoge koorts, geelzucht en shock. Dit wijst meestal op de ontwikkeling van een abces.

Chronische galblaasontsteking geeft aanslepende, vage klachten, zoals misselijkheid, vage buikpijn, boeren laten en diarree.

Diagnose

De diagnose van galblaasontsteking kan vermoed worden aan de hand van de symptomen, maar zal moeten bevestigd worden met extra onderzoeken, zoals beeldvormende technieken (echografie) en bloedonderzoek.

Behandeling

Meestal zal men de galblaas verwijderen. Tegenwoordig kan dit via een sleutelgatoperatie.