Maagzweer

Een maagzweer of maagulcer is een slecht helende wonde in de maagwand. Het slijmvlies is dan beschadigd en door de inwerking van maagzuur en verterende enzymen geneest deze wonde slecht. Een gelijkaardig fenomeen kan optreden in de slokdarm of aan het begin van de dunne darm.

De bacterie Helicobacter pylori die in de maag voorkomt speelt een belangrijke rol in het ontstaan van maagzweren. Helicobacter pylori kan een ontsteking veroorzaken in de maagwand en op die manier het slijmvlies beschadigen wat tot een ulcer kan leiden.

Maagzweren kunnen ook ontstaan door inname van sommige ontstekingsremmers en door langdurige alcoholinname. Roken van tabak verhoogt de kans op ontwikkeling van maagzweren.

Stress verhoogt de maagzuurproduktie en dus de kans op het ontwikkelen van maagzweren.

Symptomen

Pijn is het meest voorkomende symptoom en kan gepaard gaan met een branderig gevoel ("het zuur"). De pijn kan gevoeld worden op elke plaats tussen de navel en het borstbeen en is vaak erger op lege maag en 's nachts.

Zure oprispingen en veel speekselen zijn ook vaak voorkomende ziektetekens.

Meer ernstige symptomen zijn zeldzamer: braken, al dan niet met bloed (rood of zwart), zwarte stoelgang (door verteerd bloed), slechtere eetlust en gewichtsverlies.

Een ernstige complicatie die gelukkig niet vaak voorkomt is een maagperforatie waarbij de maagwand volledig doorboort wordt. Dit is een potentieel levensbedreigende situatie.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de klinische tekens, eventueel aangevuld met een gastroscopie: een flexibele buis met een camera op het einde wordt via de mond en de slokdarm in de maag (en vaak het begin van de dunne darm: gebracht.

Speciale onderzoeken kunnen nodig zijn om de bacterie Helicobacter pylori aan te tonen.

Behandeling

Maagzweren worden behandeld met antiacida (zuurneutraliserende stoffen) en/of zuurremmers (stoffen die de uitscheiding van maagzuur verminderen). Ook medicatie die de slijmvliezen beschermen worden vaak gebruikt.

Het wordt sterk aangeraden om te stoppen met roken en drinken en medicijnen te stoppen die kunnen bijdragen tot de ontwikkeling en het in stand houden van de maagzweren.

Infecties met Helicobacter pylori vereisen een agressieve antibiotica therapie.