Alvleesklierkanker - Pancreas Kanker

Veruit de meeste gevallen van alvleesklierkanker zijn adenocarcinoma's, kwaadaardige kanker van de kliercellen in de alvleesklier die de spijsverteringsenzymen produceren. Slechts 1 op 20 pancreaskankers gaan uit van andere cellen in de alvleesklier.

De exacte oorzaak van alvleesklierkanker is niet eenduidig aan te wijzen. Verschillende risicofactoren verhogen de kans op het krijgen van alvleesklierkanker:

  • Erfelijke gevoeligheid: de ziekte komt vaker voor in sommige families en ook sommige erfelijke ziektes verhogen de kans op het krijgen van pancreaskanker
  • Leeftijd: alvleesklierkanker treedt zelden op voor de leeftijd van 40 jaar en vaker bij mensen ouder dan 60 jaar.
  • Roken: rokers hebben 75% meer kans op de ontwikkeling van alvleesklierkanker en roken zou verantwoordelijk zijn voor ongeveer 20 tot 30% van de gevallen van pancreaskanker
  • Zwaarlijvigheid
  • Dieet: veel rood vlees en frisdranken en weinig fruit en groenten verhogen de kans op pancreaskanker
  • Diabetes mellitus
  • Chronische pancreatitis
  • Infectie met Helicobacter pylori

Symptomen

In een vroeg stadium veroorzaakt alvleesklierkanker vaak geen symptomen of vage en weinig specifieke klachten. De ziekte wordt daarom pas vaak in een laat stadium ontdekt.

Vaak voorkomende symptomen zijn: pijn in de bovenbuik, verlies van eetlust, gewichtsverlies, diarree, geelzucht, ontwikkeling van bloedklonters, depressie en de ontwikkeling van suikerziekte.

De kanker kan uitzaaien, vooral naar de lever en de buikholte, zelden ook naar longen en hersenen.

Diagnose

De symptomen zijn vooral in het begin vaag en niet specifiek. Bij verdenking van pancreaskanker zullen onderzoeken van het bloed, beeldvormende technieken (echografie, CT scan, MRI scan) en weefsel onderzoek van een biopsie (staalname van het weefsel) uitsluitsel brengen.

Behandeling

De behandeling hangt af van het stadium waarin de ziekte ontdekt wordt en of er uitzaaiingen aanwezig zijn of niet.

Indien er nog geen uitzaaiingen aanwezig zijn kan men de kanker chirurgisch verwijderen. Vaak wordt dit gevolgd door chemotherapie.

Bestralingen en chemotherapie zijn de enige mogelijkheden indien de kanker uitgezaaid is.

Preventie

Stoppen met roken: men schat dat roken verantwoordelijk is voor 20 tot 30% van de gevallen van alvleesklierkanker.

Gezonde voeding (weinig rood vlees, veel groenten en fruit) en inname van vitamine B (via het voedsel, niet via vitamine tabletten) verminderen het risico ook.

Prognose

Omdat de ziekte vaak pas laattijdig ontdekt wordt heeft adenocarcinoma van de pancreas helaas geen goede prognose.

Indien de ziekte vroegtijdig ontdekt wordt, vooraleer er uitzaaiingen zijn opgetreden, is de overlevingskans na 5 jaar 20%.

Als de kanker is uitgezaaid daalt de overlevingskans drastisch: de meeste patiënten sterven binnen het jaar.

Trivia

Steve Jobs, de oprichter van het bedrijf Apple (van de iPhone en iPad), overleed aan pancreaskanker. Het ging niet om het vaak voorkomende adenocarcinoma, maar om een zeldzame neuro-endocriene kanker van de eilandcellen.

De Amerikaanse komiek Bill Hicks verloor de strijd tegen pancreaskanker op 32 jarige leeftijd.

Ook acteur Patrick Swayze en tenor Luciano Pavarotti stierven aan de ziekte.