Darmontsteking

De term darmontsteking of enteritis is een weinig specifieke term die, net zoals de term buikgriep, vaak in de volksmond gebruikt wordt voor ziektes die diarree (al dan niet met braken en buikpijn) veroorzaken.

De meeste van de darmaandoeningen die op deze website besproken worden gaan gepaard met een ontstekingsreactie van het darmslijmvlies en dus met enteritis. Als ook het maagslijmvlies ontstoken is spreekt men van gastro-enteritis.

In de meeste gevallen gaat het om voedselvergiftiging of virale gastro-enteritis.

Enteritis of darmontsteking kan ook veroorzaakt worden door infecties met bacteriën (E. coli, salmonella, shigella, clostridium...) of parasieten (amoebendysenterie, giardia).

Er bestaan ook chronische vormen van darmontsteking, de zogenaamde IBD's (Inflammatory Bowel Disease): de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn veruit de meest voorkomende. Een aantal andere syndromen en ziektebeelden die ook onde de term IBD kunnen vallen zijn veel zeldzamer.

Appendicitis is een andere vorm van darmontsteking. Hierbij is enkel de appendix (het wormvormig aanhangsel van de blinde darm) ontstoken.