Ileus - Darmobstructie

Ileus of darmobstructie is een stoornis in de darmpassage die kan optreden door verschillende oorzaken. Men onderscheidt twee types van ileus:

  • Mechanische ileus: de darmpassage is verstoort door een verstopping zoals een gezwel in de darm of de buikholte (dat de darm dan dichtdrukt), haarballen, spoelwormen, een volvulus van de darm (darm is rond zichzelf gedraaid)
  • Functionele ileus: een prbleem met de beweeglijkheid van de spierwand van de darm

Ileus kan een complicatie zijn na een buikoperatie.

Bij pasgeborenen kan soms ileus optreden door ingedikt meconium (de zwarte stoelgang die pasgeborenen maken: darmpek): meconiumileus. Dit ziet men vooral bij mucoviscidose patiëntjes. Het gaat hier om een mechanische ileus.

De wetenschappelijke literatuur maakt vaak een onderscheid tussen ileus en darmobstructie. Ileus is dan een specifieke vorm van een functionele darmobstructie.

Symptomen

Het gevolg van ileus is een opgezette en pijnlijke buik met constipatie. Misselijkheid, winderigheid, overmatig boeren en braken kunnen ook optreden.

Afhankelijk van de oorzaak kunnen andere ziektetekens optreden.

Diagnose

De ziektetekens en het lichamelijk onderzoek zullen ileus aantonen. De arts zal trachten te zoeken naar de juiste oorzaak van de verstoorde passage.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. In het geval van mechanische ileus zal vaak chirurgie noodzakelijk blijken om de obstructie te verwijderen.

Bij paralytische ileus is de behandeling sterk afhankelijk van de oorzaak.